ATM’LERDE PARA SIKIŞMASI VE DİĞER ARIZALI İŞLEMLER
Bazı ATM’ler teknik sorun nedeniyle paraları yada kartları yutabiliyor. Para konusunda bir sorun yaşandığında bankalar yutulan parayı anında müşterilerin hesaplarına iade etmiyor. İade başvurularının sonuçlanması haftalar, aylar bile sürebiliyor. Bu durumda mağdur olan tüketici/vatandaş ne yapmalı?
ATM ( Automated Teller Machine = Otomatik Vezne Makinesi) gerek bankaların, gerekse vatandaşın banka işlemlerini kolaylaştıran, bankaların maliyetlerini düşüren makinalardır. Tarihi gelişimi içerisinde; sadece para yatırma, çekme işlemini değil; pek çok Bankacılık işlemini yapan makinalardır.
ATM’ler genellikle, ileri teknoloji kullanan; para sayma, sahte paraya karşı önlem alma gibi hassas program ve cihazlara sahiptir.
Günümüzde gerek bu cihazların kullanımdan kaynaklanan sorunları (hassasiyetlerini yitirmeleri) ve bu makinalarda kullanılan banknot paraların yıpranması nedeniyle, “para sıkışması” olarak adlandırılan sorunlara neden olmaktadır.
ATM Makinaların genel çalışma sistemi; ATM kullanıcıları hesaplarına; Bankanın merkez bilgisayarlarında kayıtlı yer alan kart veya kimlik bilgileri ile oluşur. Bu husus Banka tarafından onaylandıktan sonra, ATM ilk kaydını işlem yapan adına gerçekleştirir.
ATM, paralarımız yatırdığımız, çektiğimiz daha sonrasında paralarımızın sayıldığı, kontrol edildiği bölümdür. Tüm bu işlemler yüksek hassasiyetli sensörler kullanılarak gerçekleştirilir. Her bir işlemin eksiksiz bir kaydı, bir RTC cihazı yardımıyla ATM tarafından tutulur. Bu aşama, şikayetlere neden olan, “Para Sıkışması” olayının olduğu; şikayetlerin ortaya çıktığı noktadır.
Mevzuatımızda Para sıkıştırması veya ATM’nin başka hataları nedeniyle; çözüme yer veren bir yasal düzenleme yoktur. Bu nedenle, bu konudaki şikayetlerin karar bağlanması bazen yılları aşan zaman almaktadır.
Bankamatiklerde; para koyma işlemlerinde genellikle para sayımı yapılır ve makinadaki para anlık olarak sistem tarafında idare merkezlerinde izlenmektedir. Bu nedenle; sıkışan bir paranın saptanması en fazla 1 hafta zaman almalıdır. Makine çekilen ve yatırılan paraları küpür dökümüyle ve işlem yapanın adıyla kayıt etmektedir. Para sayımında ortaya bir fark çıkması ve bu farkın şikayetçi ile ilgili olduğu tartışmasızdır.
Para sıkışması olayı ile karşılaşan vatandaşımızın yapması gerekenleri şunlardır.
1. Bankamatiğe işlem yapmak (para çekmek ve ya yatırmak) amacıyla giden vatandaş öncelikle, ATM üzerindeki uyarıları okumalıdır. ATM de belirtilen günlük işlem limitine uygun davranmalıdır.
2. Önlem olarak; para yatıracak vatandaş, yatıracağı paranın kupürlerini sayarak not almalıdır.
3. Para sıkıştıran vatandaş; hemen zaman yitirmeden; Bankanın müşteri hizmetlerini telefonunu aramalı, bankamatiğin nerede olduğunu belirtmeli; kiminle saat kaçta konuştuğunu not almalıdır. Bankamatik Şubenin dışında ise, hemen Banka şubesine girerek görevlilere bilgi vermeli, eğer müşteri hizmetlerini aramadıysa Şubeye yazı ile başvurmalı ve başvurduğunu kanıtlayıcı belgesini almalıdır.
4. Her iki durum da da; Bankamatikte bulunan, kamera kayıtlarının silinmemesini talep edip kayıtlara geçirilmeli.
5. Aynı gün saptanacak bu işlemde maalesef Bankalar oyalamaktadırlar, Bu nedenle 15 gün içinde; olumlu cevap vermezse; Tüketici Hakem Heyetine müracaat etmelidir.
6. Tüketici Hakem Heyetine müracaatta; Bankadan o günkü kamera kayıtları, ATM sayım tutanağı da talep edilmeli; yatırılan paraların küpür dökümü de alındıysa, dilekçe içeriğinde bu da belirtilmelidir.
Bir yanıt bırakın